arrow_drop_up arrow_drop_down

"Mijn hormonen hadden mijn leven op zijn kop gezet"

Karina de Jong - Trainer in de overgang

Sinds 2016 noem ik mezelf Karina-de-Jongste-niet-meer

Ik zit namelijk vol in de overgang! En dat heeft nogal wat impact gehad op mijn leven.

Mijn hormonen namen de regie over. Ik raakte spontaan in een depressie en had geen idee waar die ineens vandaan kwam. Mijn energieniveau was tot ver onder nul gedaald. En daar waar ik mezelf voorheen geregeld een schop onder mijn kont kon geven om aan het werk te gaan, zat ik nu iedere keer hard huilend achter mijn laptop. En ik had werkelijk geen idee wat er aan de hand was; ik herkende mezelf niet meer, mijn lijf had het overgenomen, ik was alle controle kwijt, mijn bedrijf lag stil en daarmee mijn inkomen ook!

Eén ding wist ik heel zeker; ik wilde mijn leven en energie weer terug

Op een nacht schrok ik wakker met de gedachte: “zou het de overgang kunnen zijn?”. Internet afgestruind en ik kon heel veel dingen afvinken. Behalve de opvliegers. De kennis die ik had over de overgang ging niet veel verder dan dat je dan opvliegers moest hebben en vaak chagrijnig was. Dat depressie, en weet ik welke klachten nog meer, er ook bij horen; ik had werkelijk geen idee. Maar één ding wist ik heel zeker; ik wilde mijn leven en mijn energie weer terug!


Aan de antidepressiva

Eerst naar de huisarts die me antidepressiva of hormonen wilde voorschrijven. Maar dat zag ik niet zitten. Zo kwam ik bij de overgangsconsulente terecht en zij begreep mij. Wat een verademing…..iemand die het snapt en dingen uit kan leggen. Zo ontzettend fijn en nodig. Zij gaf mij adviezen, waar ik uit filterde wat voor mij geschikt leek. Ik ging krachttrainen, anders eten en supplementen slikken. Zij vertelde me gelukkig ook dat het wel minimaal 4 weken zou duren voor ik verschil zou voelen. En dat was maar goed ook anders had ik het niet volgehouden denk ik. Maar in de vierde week merkte ik langzaam verschil.

Mijn energie kwam terug, ik zag door de bomen het bos weer!

Er volgde een periode van goed luisteren naar mijn lijf, keuzes maken en goed voor mezelf zorgen. En weet je….dat is eigenlijk heel prettig. Waar ik vroeger eerst voor anderen zorgde, zorg ik nu eerst voor mezelf. Ik kies alleen nog voor dingen die goed voelen. Daarnaast lijd ik ernstig aan het “fnokkit gevoel” zoals Lennette van Dongen het omschrijft; wat de wereld van mij vindt is zo veel minder belangrijk.

De overgang hoeft niet je ondergang te zijn

Ik heb mijn leven dus weer terug en mijn bedrijf staat weer op de rails. Wat dus niet wil zeggen dat ik geen offdays meer heb. Zeker wel, maar dan zorg ik goed voor mezelf. Door te luisteren naar mijn lijf heb ik geleerd dat ik de enige ben die goed voor mij kan zorgen. De overgang leert vrouwen zelf weer aan het stuur te gaan zitten van hun leven; keuzes te maken en te zorgen voor zichzelf. Vanuit mijn zoektocht en ervaringen heb ik Eerste Hulp Bij Overgang gelanceerd en een eigen lichaamsgerichte methode ontwikkeld waardoor vrouwen sterker uit de overgang komen, dan dat ze erin gaan!

Echt Karina!

Zij is recht door zee, iemand die je antwoord geeft, ook al is het antwoord niet altijd wat je wilt horen.
Je het gevoel geeft dat jij helemaal ok bent en je alle ruimte biedt maar ook kijkt voorbij wat er gezegd wordt.

En weet je ook dat Karina...

Met haar ski’s aan wil parapenten
Graag voor andere mensen zorgt
Graag danst alsof niemand kijkt
Italië een heel warm hart toedraagt
Haar favoriete jaargetijde de herfst is
Dol is de de weidsheid van het strand

Jarenlang als verpleegkundige gewerkt heeft


Werken voorbij de weerstand

Werken met mij is spelen en onderzoeken. Ik ga ervan uit dat het antwoord al in de ander zit, ik zie het dan ook als een ontdekkingsreis. De mensen waar ik mee werk krijgen alle ruimte om hun stuk te onderzoeken, maar gaan wel voorbij de weerstand. Want ik daag je uit om buiten de gebaande paden te gaan, anders naar jezelf en de situatie te kijken. Maar je moet het wel zelf doen! Samen over de overgang sparren?